BEN ASHAARI

Friday, September 7, 2007

SINGGANG IKAN

Jom makan singgang ikan!!!....semalam dah nasi lemak yang kolestrol dia berlipat kali ganda, jadi hari ni pekena pulak singgang ikan yang sedap, sihat dan paling utama kurang sangat kolestrol dia..

Bahan-Bahannya:-
1 ekor ikan senangin (atau apa2 ikan yang ada dipasaran)
2 biji tomato, belah 4 setiap 1
2 keping asam gelugor
1 kiub ikan bilis "MAGGI"
Garam dan gula (jika suka)
1 liter air

Bahan Lain:-
1 biji bawang besar, dihiris
3 ulas bawang putih, diketuk
2 batang serai, diketuk
5 - 6 biji cili padi, dibelah dua
2 inci kunyit hidup, diketuk
1 inci halia, diketuk

Cara membuatnya:-
  1. Dalam periuk, tuang 1 liter air dan masukkan bahan2 lain, kiub ikan bilis dan asam gelugor. Masak hingga mendidih.
  2. Masukkan ikan. Perisakan dgn sedikit garam dan gula. Biar mendidih 3 - 4 minit dan masukkan tomato, masak sekejap dan rasa tahap kemasinan kuahnya. Tambah garam jika perlu.
  3. Boleh dihidangkan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman yang digemari.

2 comments:

ainizakri said...

Mat..

Nampak selera semua kat sini...ish ish...sedap kan singgang ni...masam masam enak gitu... ikan pulak.. memang sedap lembut aje kan...adeh..

( setengah orang ..ni makanan dlm pantang...depa kata..sup ikan..)

Mat Gebu said...

Memang laaa..actually ni lauk mat n my mom, sebab kat rumah mat ada mcm2 citarasa singgang nie, ada tu suka jenis cowboy nya style, tak dak serai atau halia, mcm rebus buta2 tu. Poning palo pakcik niee!!!