Bahan Utama:-
3 keping tauhu, potong 4 setiap keping
1 cawan daging ayam*
1/2 camca teh lada sulah*
1/2 camca teh garam*(*disatukan dan perap 10 minit)
2 camca besar halia yang dimayang halus2
15 - 20 helai daun selasih
Bahan Hiris:-
5 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
1 cm halia
Bahan Sos:-
1 camca teh "Hoisen Sos"
1 camca besar sos "Abalone"/"Oyster"
3 camca besar air
1 camca teh kicap cair
Cara membuatnya:-
- Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng tauhu hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Goreng pula halia yang telah dimayang halus hingga garing. Angkat dan toskan. Goreng pula daun selasih hingga garing. Angkat dan toskan.
- Cedok keluar minyak dari kuali hingga tinggal 2 camca besar. Tumis bahan2 dihiris hingga wangi dan perang. Masukkan ayam tadi dan kacau goreng hingga ayam masak, gunakan api sederhana.Kemudian masukkan bahan sos dan kacau rata.
- Bila mendidih masukkan tauhu goreng tadi dan kacau hingga mesra. Masukkan sebahagian gorengan halia dan daun selasih tadi. Gaul rata. Rasa garamnya dan jika kurang boleh ditambah. Angkat dan hias dengan lebihan halia dan daun selasih tadi.
5 comments:
Mat ..
Sedap sungguh resepi ni. Saya buat bab tofu aje..tanpa ayam..pun dah sedap..Rupanya tofu dgn halia ni sedap betul. Terima kasih byk byk
cik mat... u makan leek kan? firm tofu + leek + daging/ikan... masak dgn halia pun sedap. bahan perisa lebih kurang sama dgn resepi ni.
Sky, mat pun dah tersilap tadi...alah frust tau, lepas masak, i nak masak lain cari2 dalam laci peti sejuk, tgk2 ada leek satu batang.....aiseyy dah mcm tak complete masakkan i...
takpe... masak lagi hari ni.
Hari ini ada "project" lain sky...itu pun kalau rajin lah, dah nak dekat Ramadhan nie tiba2 rasa malas nak masak/baking....
Post a Comment